Umetnička galerija

 • Umetnicka-galerijaUmetnicka-galerija
 • Umetnicka-galerija-ulazUmetnicka-galerija-ulaz

Institucije Kulture - kategorija: Galerije

Profil
Profil
Fotografije
Kako stići
Komentari
Događaji
Poslovnice matice
 • Narodni muzej Kruševac, 16. mart 2020. god. – Obaveštenje:

  Поштовани пријатељи,

  Сходно препорукама Владе Републике Србије, које за циљ имају превенцију ширења вируса COVID―19, сви наши изложбени простори затворени су за посете, а све програмске активности обустављене до даљег.

  С надом да ћемо у скоро време и ово пребродити, хвала на разумевању.

   


   

  Umetnička galerija u Kruševcu počela je sa radom otvaranjem prve izložbe, 27. januara 1962. u delu adaptiranog objekta u kome se i danas nalazi, za potrebe izlaganja, prikupljanja, čuvanja, proučavanja značajnih umetničkih pojava i tendencija u zemlji, kao i umetnosti nastajale na području samog Kruševca i regiona. Od trenutka osnivanja delovala je u okviru Muzeja u Kruševcu, zatim kao samostalna ustanova od 1971. do 1991. godine, i od tada u sastavu Narodnog muzeja Kruševac. Zgradu Umetničke galerije, porodičnu kuću sa početka XX veka sa pratećim objektima u dvorišnom delu, proglašenu kulturnim dobrom, Opština Kruševac je otkupila 1984. za potrebe Umetničke galerije.

  Definisanim ciljevima u periodu ustanovljenja postavljena je jasna koncepcija formiranja zbirke i izložbenog programa, gde predstavljanje značajnih pojava i ličnosti, posebno umetnika mlađe generacije kao deo aktuelne umetničke prakse, prati izdavanje kataloga. U okviru delatnosti formirana je i stručna biblioteka i dokumentacija, koja je, pre svega, relevantna za proučavanje umetničkih zbivanja kojima se bavi, kao i likovne umetnosti na području grada i regiona.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *