Narodni muzej Kruševac

 • Narodni-muzej-01Narodni-muzej-01
 • Narodni-muzejNarodni-muzej
 • Narodni-muzej-02Narodni-muzej-02
 • Narodni-muzej-03Narodni-muzej-03
 • Narodni-muzej-04Narodni-muzej-04
 • Narodni-muzej-05Narodni-muzej-05
 • Narodni-muzej-06Narodni-muzej-06
 • Narodni-muzej-07Narodni-muzej-07
 • Narodni-muzej-08Narodni-muzej-08
 • Narodni-muzej-ostaci-starog-gradaNarodni-muzej-ostaci-starog-grada

Institucije Kulture - kategorija: Muzeji

Profil
Profil
Fotografije
Kako stići
Komentari
Događaji
Poslovnice matice
 • 16. mart. 2020. – Obaveštenje:

  Поштовани пријатељи,

  Сходно препорукама Владе Републике Србије, које за циљ имају превенцију ширења вируса COVID―19, сви наши изложбени простори затворени су за посете, а све програмске активности обустављене до даљег.

  С надом да ћемо у скоро време и ово пребродити, хвала на разумевању.

   


   

  Od svoga osnivanja, 19. decembra 1951, Narodni muzej Kruševac ostvaruje svoju osnovnu delatnost kroz sakupljanje, čuvanje, zaštitu i izlaganje pokretnih kulturnih dobara i ostataka materijalne kulture zavičaja. Tokom decenija stasao je u značajnu ustanovu kulture, izgrađujući uglednu poziciju u muzejskoj mreži Srbije. Smešten u prostoru arheološkog parka, nadomak crkve Lazarice i ostataka kneževskog dvora, muzej predstavlja nezaobilazno odredište kada je reč o kulturnoj i turističkoj ponudi grada.

  Isprva smešten u Kući Simića, muzej je, vremenom, prerastao sâm objekat, premali za novonastale muzejske potrebe. Godine 1969. dobio je na korišćenje novi prostor, ovoga puta unutar zidina Kruševačkoga grada. U neoklasicističkom zdanju nekadašnje kruševačke gimnazije, sagrađenom 1863, sa secesijskim dekorativnim elementima iz 1908, danas je smeštena stalna muzejska postavka koja svedoči o istorijskom i kulturnom razvoju i preobražaju kruševačkoga kraja. Muzejski fundus sadrži oko dvadeset i tri hiljade muzealija prirodnjačkog, arheološkog, etnološkog, istorijskog, kulturno-istorijskog i likovnog karaktera, čiji je istorijski korak dug preko šest milenija – od praistorije, preko antike i srednjeg veka, kroz razdoblje turske prevlasti i obnove srpske državnosti, do sredine HH stoleća.

  Praistorijski i antički nakit i grnčarija, zavidna zbirka srednjevekovnog oružja, oruđa, novca, nakita i keramike, replika haljine kneza Lazara, bogata etnološka zbirka, zaostavština porodice Binički sa muzičkim rukopisom marša Na Drinu i maketa Meštrovićevog Vidovdanskog hrama, samo su neki od eksponata iz stalne muzejske postavke koji svojim kulturno-istorijskim značajem nadilaze lokalne okvire.

  Pored izložbene, muzej dužnu pažnju posvećuje istraživačkoj, izdavačkoj, kulturno-prosvetnoj i pedagoškoj delatnosti, kao i afirmaciji autentičnih vrednosti zavičaja. U tom pogledu, muzej prezentuje bogatu kulturnu baštinu putem izložbi, kataloga, stručnih publikacija i medija. Kao bitan momenat u kulturno-prosvetnom i pedagoškom radu, muzej omogućava organizovanje predavanja i stručnih vođenja po stalnoj postavci, korišćenje literature iz muzejske biblioteke, pomoć pri izradi stručnih radova i mogućnost odvijanja nastavnih i vannastavnih aktivnosti u muzeju, pri čemu posebno treba istaći saradnju sa vaspitno-obrazovnim ustanovama na lokalu. Narodni muzej Kruševac svoju politiku ostvaruje i kroz spremnost za saradnju sa ustanovama i pojedincima kroz predavanja, seminare, promocije, tribine, muzičke priredbe i slične sadržaje koji za cilj imaju kako samo popularizovanje muzejskih sadržaja tako i veće učešće javnosti u njihovom kreiranju.

  U ulaznom holu centralnog muzejskog zdanja smešten je muzejski turističko-informacioni punkt sa suvenirnicom i posebnom ponudom suvenira pod nazivom Muzejsko srebro. Program muzejskog srebra obuhvata replike nakita iz muzejskih zbirki ‒ prstenova, naušnica, privesaka, grivni i ogrlica – u vremenskom rasponu od praistorije do XIX veka, u stepenu finoće srebra 925/000. Pored srebra, u ponudi je i drugi nakit po uzoru na komade iz muzejskih zbirki, kao i publikacije, razglednice, reprodukcije, predmeti sa motivima iz muzejskih zbirki i šarolik asortiman popularnih proizvoda namenjen širokom spektru muzejskih posetilaca, pre svega najmlađih.

  Za obilazak svih muzejskih prostora u gradu, posetiocima su na raspolaganju usluge stručnih vodiča, a vođenje kroz postavku dostupno je na srpskom, engleskom i ruskom jeziku.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *