60. oktobarska izložba

 • 60-oktobarska-izlozba60-oktobarska-izlozba

Događaji - kategorija: Izložbe

Sadržaj
Sadržaj
Fotografije
Kako stići
Komentari
 • Октобарска изложба, једна од најстаријих изложби на овом простору, ове године обележава јубиларно, 60. по реду, заједничко излагање крушевачких уметника и представља својеврстан документ о ликовној, али и културној сцени Крушевца, у протеклим деценијама.

  Отвореним приступом и широко постављеним темама као устаљеним концептом, уз поштовање традиционалног карактера изложбе, бави се актуелним питањима савремене уметности у настојању да на тај начин мотивише, подстакне на различита промишљања и прикаже најновију продукцију уметника и уметности. У контексту околности у којима се организује овогодишња Октобарска изложба носи назив „(САМО)ИЗОЛАЦИЈА“.

  Прилагођавање људи на нову стварност, изазваном глобалном епидемијом корона вируса, која је уздрмала човечанство и потпуно изменила, друштвени, економски и здравствени аспект живота, донела је и нове навике и нове облике понашања. Овим тематским оквиром указујемо и на позицију уметника и уметничког стваралаштва у периоду изолације, истичући индивидуална искуства и могуће аспекте сагледавања околности у којима се налазимо, или стварање сопствене самоизолације, као бег од сурове реалности. Преиспитивање ставова уметника у односу на невидљивог непријатеља (вирус) или пак видљивих друштвених феномена, доприноси стварању индивидуалних интерпретација, интеракција и односа, проистеклих из новонастале ситуације.

  Октобарска изложба од установљења почетком шездесетих година у част ослобођења града и победе над фашизмом, представља својеврстан преглед ликовног стваралаштва на подручју Крушевца, као и успостављање идентитета и позиције уметника на локалној, али и широј уметничкој сцени. У складу са пропозицијама овогодишње Октобарске изложбе, биће саопштена одлука Комисије за селекцију радова и доделу награда, о додели откупне награде.

  На овогодишњој традиоционалној Октобарској изложби заступљено је 35 радова у различитим техникама и медијима, осамнаесторо аутора: Слободан Гане Милосављевић – учесник по позиву, Д. Аксентијевић, Г, Вукадиновић, М. Вучковић, Ј. Ђокић, С. Ђокић, У. Жежељ, М. Жуњанин, Б. Јелић, З. Коматиновић, М. Лазаревић, Н. Лисинац, С. Љушић, Ј. Манојловић, Н. Милчев, М. Рајковић, Ј. Рашовић, С. Ћурчић. Изложба је отворена до 08. новембра 2020. г.

  Кустос изложбе: Јелена Павловић

   

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *