Kuća Simića – muzej

 • Kuca-Simica-muzej-01Kuca-Simica-muzej-01
 • Kuca-Simica-muzejKuca-Simica-muzej
 • Kuca-Simica-muzej-02Kuca-Simica-muzej-02
 • Kuca-Simica-muzej-03Kuca-Simica-muzej-03

Institucije Kulture - kategorija: Muzeji

Profil
Profil
Fotografije
Kako stići
Komentari
Događaji
Poslovnice matice
 • Narodni muzej Kruševac, 16. mart. 2020. – Obaveštenje:

  Поштовани пријатељи,

  Сходно препорукама Владе Републике Србије, које за циљ имају превенцију ширења вируса COVID―19, сви наши изложбени простори затворени су за посете, а све програмске активности обустављене до даљег.

  С надом да ћемо у скоро време и ово пребродити, хвала на разумевању.

   


   

  Sredinom prošlog veka, 1951. godine, Kuća Simića je adaptirana za potrebe novoosnovanog muzeja zbog čega je među Kruševljanima bila poznata kao “Mali muzej”. Ponovnom sanacijom kuće 2007/2008. godine, Narodni muzej je dobio prostor za realizaciju postavke koja ima za cilj da kroz izložen nameštaj i pokućstvo, prikaže porodični život u kruševačkoj varoši u prvim decenijama XX veka.

  Njen obnovljeni enterijer i stalna muzejska postavska, preneta iz Narodnog muzeja Kruševac, postali su dostupni turistima, đacima i zaljubljenicima u tradiciju koji žele da preko pokućstva, “rozental” šolja za kafu ili salonske garniture izrađene ručnim radom u carskom Beču osete duh porodičnog života u srpskoj varoši početkom dvadesetog veka. Zanatlije i trgovci, industrijalci i renterijeri donosili su tada nove običaje i nov način života.

  Devojačka soba

  U devojačkoj sobi, na spratu, vidimo u uglu toaletni deo s bokalom, lavorom i peškirom, kutijom za sapun, a preko puta mašinu za šivenje kojom se u to vreme svaka devojka trudila da ovlada kibicujući kroz prozor na varoškoj kaldrmi kakvog oficira, trgovca ili činovnika iz boljih kuća.

  U primaćoj sobi, salonu, prostrt je pirotski ćilim, a na zidu portreti Radoslava Dunića, bana Dunavske banovine, kruševačkog advokata i supruge mu Ljubice.

  Već pomenuta salonska garnitura, dospela je u Kruševac 1895. godine kao miraz, ali u koju porodicu, ostaće tajna, jer su donatori Narodnog muzeja želeli da ostanu anonimni.

  I trpezarija je polako, pod uticajem stranaca postajala deo enterijera srpske građanske kuće, a u trpezariji Kuće Simića vidimo kanabe s kraja 19. veka, kredenac s pokućstvom od porcelana, staklarije, srebrnine, skupocene rozental šolje. Zidni satovi, lampe, okviri za slike i svećnjaci takođe stižu u to doba u Srbiju iz ondašnjih austrougarskih i drugih evropskih zemalja.

  U hodniku su izloženi muški i ženski kostimi. Ana, kći Jevrema i bratanica kneza Miloša, prva je uvela evropske elemente u ženski kostim.

  Stalnoj postavci će se s vremena na vreme još ponešto dodavati i menjati u Kući Simića. U depou Narodnog muzeja ima još hiljadu fotografija, dokumenata i predmeta iz tog doba koje valja izneti na svetlost dana.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *