So i svetlo

 • so-i-svetloso-i-svetlo

Događaji - kategorija: Izložbe

Sadržaj
Sadržaj
Fotografije
Kako stići
Komentari
 • Изложба Со и светло целовито је представљање фотографија чије је снимање Петровић започео 2014. године као бележење стања на селу, сеоских предела као простора за уочавање савремених процеса. Преовлађујући мотиви у овом раду су сеоски пејзаж без присуства људи и мотиви са људима док обављају свакодневне послове у пољу или окућници.

  Пејзажи и људи на овим фотографијама нису документарни прикази и портрети, као ни основ за наративне приступе, већ, у једном поступку карактеристичном за рад Ивана Петровића серија су фотографија којима у калеидоскопу комбиновања и рекомбиновања у галеријским просторима остварује запитаност над значајним сегментом друштва и природним ресурсима у духу економских и социјалних промена, док истовремено оставља могућност отвореног поступка који је и сам подложан преиспитивању у сталном надограђивању.

  Рад Со и светло Иван Петровић је представио недавно на изложби у Ужицу.
  За изложбени простор Уметничке галерије у Крушевцу допуњена је серија фотографија, а изложбу прати каталог чији је издавач Народни музеј Крушевац.

  „У ауторском смислу, Иван Петровић развија веома карактеристичан поступак. Он преузима или ствара сцене, са људима или без њих, као већ статичне, замрзнуте призоре и некаквом трансценденталном техником супротставља их магији одлучујућег тренутка као један нови и другачији свет. Лишен сентименталне реминисценције и романтичарских фантазми о лепоти живота на селу, у раду Со и светло коришћен је документаристички и хроничарски сензибилитет, с намером да се дијагностицира пресек стања, говорећи у реалном и метафоричком смислу, фундаменталних ресурса ове земље. Тиме аутор жели да дефинише актуелни културни и животни образац на селу карактеристичан за ово време, с нужним флешбековима које сваки посматрач придодаје на основу сопственог познавања села. Као, уосталом, и са нужним претпоставкама будућности које асоцијативно произилазе из доминантне празнине друштвене стварности.“
  /из текста Славка Тимотијевића у каталогу изложбе/

  Кустос изложбе
  Биљана Грковић, историчар уметности-музејски саветник

   

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *