Alternativni kulturni centar Gnezdo

 • AKC-Gnezdo-06AKC-Gnezdo-06
 • AKC-Gnezdo-04AKC-Gnezdo-04
 • AKC-Gnezdo-05AKC-Gnezdo-05
 • AKC-Gnezdo-hodnikAKC-Gnezdo-hodnik
 • AKC-Gnezdo-renoviranje-objektaAKC-Gnezdo-renoviranje-objekta
 • AKC-Gnezdo-renoviranje-objekta-01AKC-Gnezdo-renoviranje-objekta-01
 • AKC-Gnezdo-Iza-granice-vidljivogAKC-Gnezdo-Iza-granice-vidljivog
 • AKC-Gnezdo-radionica-string-artaAKC-Gnezdo-radionica-string-arta

Institucije Kulture - kategorija: Kulturni centri

Profil
Profil
Fotografije
Kako stići
Komentari
Događaji
 • Alternativni kulturni centar Gnezdo je umetnički prostor namenjen oživljavanju i promovisanju savremene umetnosti kroz izložbe, festivale, svirke, bioskop, diskusije i radionice. Gnezdo je mesto okupljanja i povezivanja mladih sa ciljem budjenja i razvijanja njihovih kulturnih potreba. To je i način njihovog uključivanja u kreiranje i osmišljavanje alternativne kulturne scene lokalne zajednice.

  “Alternativni kulturni centar Gnezdo će postati platforma na kojoj će ljudi sa kreativnim potencijalom moći da se okupljaju i da izlažu ono čime se bave. Da razmenjuju ideje i iskustva i da utiču na kulturni razvoj, kako Gnezda, tako i sebe samih, publike i lokalne zajednice. Program Gnezda će biti otvorenog karaktera i pozivaće umetnike da ga sami izgradjuju.”

  kažu osnivači.

  Alternativni kulturni centar Gnezdo – snaga entuzijazma

  AKC-Gnezdo-renoviranjeAlternativni kulturni centar Gnezdo se nalazi u Bivolju, na levoj obali reke Rasine, u blizini fudbalskog terena FK Borac. Objekat, nekada poznat kao Bela boca, dobio je novi izgled tokom formiranja centra 2017. god. Oronulo zdanje koje je koristio pomenuti fudbalski klub osveženo je radom volontera, komšija i članova udruženja. U saradnji sa Mladim istraživačima Srbije organizovan je i Međunarodni volonterski kamp sa deset učesnika.

  AKC-Gnezdo-izrada-muralaTokom radionice Mala škola murala koju je vodio poznati lokalni street art umetnik  Piros, nastala je danas prepoznatljiva fasada. Novom vizuelnom identitetu doprineli su i kruševački srednjoškolci, učesnici ove radionice. Tako je ovo savremeno umetničko delo, kao deo javnog prostora, ostalo dostupno svima, a postaje i zaštitni znak samog Bivolja. Aktivnosti u izradi murala podržao je i grad Kruševac u okviru Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi.

  U hodniku zgrade izložene su fotografije na kojima se može videti proces nastajanja Alternativnog kulturnog centra.

  Alternativni kulturni centar Gnezdo – pokretački pogon

  Gnezdom upravlja Udruženje gradjana Fakiri sa juga. Njihov projekat o formiranju Alternativnog kulturnog centra podržala je Trag fondacija u okviru programa Aktivne zajednice. Idejni tvorci projekta su Kaća i Nenad Dimitrijević, partneri u životu, diplomirani umetnici koji žive u Kruševcu. Njih dvoje su nakon decenije života, rada i studiranja u Beogradu, doselili u Kruševac, Nenadov rodni grad.

  “Kada smo se doselili, počeli smo da tražimo sadržaje koji su nam interesantni. U Beogradu smo radili u umetničkoj zajednici “Inex Film”. Tamo smo videli koliko se velika stvar može napraviti iz entuzijazma i lične incijative. „Inex Film“ je na kraju imao svoju galeriju, koju je podržavalo Ministarstvo, imao je ozbiljan muzički i kulturni sadržaj, filmsku laboratoriju, redovne izložbe. Takodje smo uvideli da u Kruševcu postoji problem nezaposlenosti i rešili da osnujemo Udruženje preko koga bismo se bavili onim što volimo. Kad smo videli ovaj prostor sve je krenulo da se odvija samo i da se savršeno uklapa. Dobili smo podršku Fudbalskog kluba Borac, kome objekat pripada, i Mesne zajednice Bivolje, na čijoj se teritoriji nalazi, ali i podrška koju su nam pružili lokalni volonteri i komšije dosta znači…”

  kaže Kaća.

  Fakiri sa juga

  “Prigrlili smo snažne osećaje, kako čulne tako i nadčulne, kao svetu tajnu, kao suštinu samog života. Uvek kopamo sve dublje u potrazi za novim i neviđenim, kroz višestruke nivoe realnosti, otkrivajući da baš kao u bajkama, ne postoji isključivost između prirodnog i natprirodnog.

  Mi smo lutalice na dalekom putu od kuće, koji je neobičan, treperav i pun boja, usamljenički i na prvi pogled prilično pogrešan. Na mestu koje zovemo domom, čudesni, raznovrsni i jedinstveni oblici života i neživota ostvaruju sinergiju koja kreira večiti i samoobnovljivi ekosistem. To mesto zauvek će ostati neiscrpan izvor inspiracije za nas Fakire sa juga.”

   

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *