Bioskop Kruševac

 • bioskop-krusevac-ulazbioskop-krusevac-ulaz
 • Bioskop-Krusevac-ulazni-holBioskop-Krusevac-ulazni-hol
 • Bioskop-Krusevac-muralBioskop-Krusevac-mural
 • Bioskop-Krusevac-holBioskop-Krusevac-hol

Institucije Kulture - kategorija: Bioskopi

Profil
Profil
Fotografije
Kako stići
Komentari
Događaji
Poslovnice matice
 • Bioskop Kruševac

  Bioskop Kruševac svečano je otvoren 27.aprila 1967. godine. Velika sala sa balkonom i parterom imala je 610 mesta i najbolju akustiku u Srbiji. Bilo je to vreme dominacije filma na kulturno – zabavnoj mapi zemlje. U gradu je organizovan svečani ručak za goste iz cele Jugoslavije. Njihov broj uslovio je postavljanje stolova u obližnjem hotelu “Evropa” u više etapa.

  Zgrada Bioskopa Kruševac, iako jedan od najvećih i najznačajnijih objekata svoje vrste u zemlji, danas nema jasnu perspektivu. Kulturni centar Kruševac, matična firma kruševačkih bioskopa od 1992. godine, i pored problema, uspeva da održi redovni repertoar.  Gledaoci imaju mogućnost da pogledaju sve aktulne, domaće i strane, hit filmove. Osim osnovne delatnosti, u Bioskopu Kruševac održavaju se koncerti, tribine i ostali značajni skupovi i scenski programi.

  Bioskop Kruševac – hronologija

  Pre ulaska u sastav Kulturnog centra Kruševac, delatnost prikazivanja filmova bila je zadatak preduzeća “Kruševac film”, osnovanog 1954. godine. Posao je te godine preuzet od tadašnje političke organizacije Narodni front (kasnije Socijalistički savez radnog naroda).

  Kruševac je, posle Beograda, prvi u Srbiji kupio opremu za prikazivanje filmova u sinemaskop tehnici, tada vrhunskoj u svetu. Da bi se za sinemaskop stvorili uslovi najpre je adaptirana sala bioskopa „Evropa“. Srušena je bina i izgrađena nova. „Kruševac film“ je za nadzornog organa angažovao nikog drugog do Dušana Stojadinovića Žuću, koji je taj bioskop i hotel izgradio pre rata iz sopstvenih sredstava, a posleratna vlast mu sve to nacionalizovala. On je svesrdno i znalački vodio nadzor na zadovoljstvo svih učesnika projekta.

  Ubrzo posle toga, 1960. godine kolektiv „Kruševac filma“ odlučio je da počne gradnju novog, savremenog bioskopa u gradu. Projekat arhitekte Sibina Đorđevića, rodom iz Aleksandrovca (projektovao je i Dom sindikata), predviđao je i prikazivanje filmova u još naprednijoj, sinerama tehnici i TODAO sistemu.

  Bioskop „Kruševac“ građen je sedam godina uz mnogo prekida, zbog nedostatka novca. Tokom 1962. godine, na blagajnama postojećih bioskopa Evropa, Jastrebac i 14 oktobar, Kruševljani su ‘dobrovoljnim prilozima’ od 10 dinara po kupljenoj karti, pomagali izgradnju. A pomagali su i pojedinci i kolektivi, među kojima i nekoliko filmskih distributera, čak i štićenici Vaspitno-popravnog doma.

  Radnici „Kruševac filma“ svojski su se trudili da se oduže svojim sugrađanima. Svakoga dana pre i posle podne imali su predstave. Dve ekipe su stalno išle po selima i imale projekcije filmova u Domovima kulture. Za radnike fabrike „14.oktobar“ prikazivane su besplatne predstave u tri i petnaest popodne, odmah posle prve smene. A za decu radnika fabrike prikazivan je besplatni matine u deset sati pre podne. I tako sve do svečanog otvaranja bioskopa 1967.

  Bioskop Kruševac – sadašnjost

  Tehnologija prikazivanja filmova uz pomoć filmskih traka ustupa mesto digitalnoj tehnologiji. Dodelom sredstava od strane Saveta Evrope, posredstvom Ministarstva kulture , Bioskop Kruševac ušao je u proces digitalizacije i opremanja objekta 2013. godine.

  17. avgusta 2020. počeli su radovi na renoviranju bioskopske sale, a radovi podrazumevaju opremanje parternog dela novim sedištima, izradu nove podne obloge i proširenje bine. Bioskop nastavlja sa radom 18. februara 2021. godine, na Dan Kulturnog centra Kruševac.

  Mural “Pesma života”

  Odmah po završetku zgrade, naš poznati umetnik Lazar Vujaklija (1914.-1996.), naslikao je na zidu hola bioskopa mural pod nazivom “Pesma života”. Ovo dragoceno delo savremene srpske umetnosti, stradalo usled vremena, dodatno je oštećeno prilikom zemljotresa 1973. godine, a zatim je nestručnim gletovanjem prekrivena velika pukotina kao i deo slike. Stručnjaci iz Kraljeva, Kruševca i Beograda uradili su restauraciju murala 2013. godine.

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *