Čekajući Godoa

 • cekajuci-godoa-postercekajuci-godoa-poster
 • cekajuci-godoa-01cekajuci-godoa-01
 • cekajuci-godoa-02cekajuci-godoa-02
 • cekajuci-godoa-03cekajuci-godoa-03
 • cekajuci-godoa-04cekajuci-godoa-04

Događaji - kategorija: Pozorišne predstave

Sadržaj
Sadržaj
Fotografije
Kako stići
Komentari
 • Čekajući Godoa je jedan od najčuvenih dramskih tekstova 20. veka, vodeći komad takozvanog pozorišta apsurda. Tragikomedija u dva čina, koju je Samjuel Beket napisao 1949., prvi put je postavljena  1953. u Teatru Babilon u Parizu. Zbog svoje filozofske sadržine, mnogi ovo delo nazivaju misterijom koja je zamotana u enigmu.

  Izvorno, radnja se odvija na seoskom drumu, kraj drveta, gde dva glavna lika Vladimir i Estragon čekaju Godoa. U najavnim spotovima za kruševačku predstavu, glavni akteri čekaju ispred spomenika kosovskim junacima i u pešačkoj zoni ulice Majke Jugovića. Njihovom ponašanju čudi se poznati kruševački reper Trisha (Kruševac geto), a prepoznatljiv lokalni akcenat navodi na pomisao da će mesto odigravanja radnje biti upravo naš grad.  Trisha je i kompozitor i autor songova za predstavu, što takođe navodi na lokalne boje ove izvedbe.

  Čekajući Godoa – tema

  Stavljeni u situaciju na koju ne mogu da utiču, Vladimir i Estragon pokušavaju da prekrate vreme radnjama koje im na prvi pogled izgledaju razumne. Dok čekaju Godoa, oni upoznaju i misterioznog putnika Poca i njegovog slugu Srećka. U književnoj kritici ovo delo je tumačeno kao mračna alegorija čovekove potrage za smislom. Da li je ovo tumačenje tačno i da li je ta potraga za smislom stvarno toliko mračna ili je samo sastavni deo života, i dalje je otvoreno pitanje.

  U pokušaju smo da na tekst, koji svi pamte iz lektire kao nešto beskrajno dosadno, napravimo zanimljivu komediju, gledljivu predstavu. To je jedan od najvećih i najznačajnih tekstova , najslojevitijih, i jedna jako dobra prilika da kroz taj tekst učitamo svet u kome živimo.

  kaže reditelj Vladimir Popadić.

  U predstavi igraju:

  Marko Živić, Dragan Marinković, Dejan tončić i Nikola Rakić, a u ulozi dečaka je Teofil Stojković Beguš.

   

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *