Dekompresija – Izložba Matije Rajkovića

 • matija-rajkovicmatija-rajkovic

Događaji - kategorija: Izložbe

Sadržaj
Sadržaj
Fotografije
Kako stići
Komentari
 • Матија Рајковић
  Декомпресија
  дигитална графика

  _____________________________________________________

  Изложба Декомпресија Матије Рајковића у Уметничкој галерији представља први целовит увид у његов рад у области дигиталне графике у родном граду и прва је после 2004. године, када је излагао слике и цртеже, одмах по завршетку студија. Обухвата 35 дигиталних графика, и указује не само на уметниково слободно кретање кроз различите медије, већ и сам процес који дотадашња уметничка искуства у слици и цртежу, усмерава ка дигиталном исказу. Са полазиштем у фотографијама на којима је бележио различите текстуре и учитавао околности у којима су настајале, самим називом изложбе указује на приступ новој технологији унутар графике као медија и настајању графике без притиска, као и на одређену реакцију на стварност.
  ___________
  „… Оно чему је приступио као експерименту, постепено је постало основна преокупација, и предмет бројних излагања која су допринела не само личној афирмацији већ и самој промоцији дигиталне графике као медија. Отуда и сам назив изложбе као попуштање притиска може одговарати управо и том новом медију унутар графике, али и слободнијем приступу сада екрану рачунара, игри у коју се бива увучен и која иако контролисана настаје како без притиска оловке или киста, тако и без притиска пресе, у процесу дигиталне штампе.
  Но, ако пажњу усмеримо на појединачне наслове радова на изложби, декомпресија указује и на наративну потку, која се у свом ликовном исказу своди од расплинутости растакања облика и фактуре до свођења на јасан симбол, а у семантичком указује на одређени став и реакцију на стварност. У савременим друштвима доминантног технолошког развоја, испреплетаности глобалног и локалног, бременитим нарастајућим претњама погубним за цело човечанство, тероризам, екологија, климатске промене, до локалних питања и појединачних судбина, проблеми су и теме које постају предмет пажње. Током година настајања оне постају забелешке свакодневног, као успутне белешке савременог света у коме се смењују Утопије, Еуфорије, Сећања, Егзодуси, Дијалози, са призорима наизглед идиличних пејзажа и личних преиспитивања као благо попуштање притиска у свету драматичног развоја друштва где се тежи немогућем успостављању посве приватне среће.“ (Биљана Грковић, из текста у каталогу)

  Матија Рајковић је рођен у Београду 1980. Одрастао у Крушевцу. Дипломирао је на сликарском одсеку Академије уметности у Новом Саду 2003. у класи проф. Јована Ракиџића. Постдипломске студије завршио на истом одсеку Факултета ликовних уметности у Београду 2009. у класи проф. Чедомира Васића. Члан је УЛУС-а од 2005. и УЛУК-Крушевац од 2011. (један од оснивача). Од 2004. излагао је на 35 самосталних изложби, учествовао на бројним групним, као и ликовним колонијама у земљи и иностранству. Добитнк је више награда и признања, а дела су му заступљена у бројним збиркама галерија и музеја. Предаје, у звању професора, на Академији васпитачко–медицинских струковних студија у Крушевцу од 2010. Живи и ствара на релацији Крушевац-Београд.

  Кустос изложбе: Биљана Грковић, историчар уметности-музејски саветник

  Tekst prenet sa Facebook stranice Umetničke galerije Kruševac.

   

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *