Filmovi Jugoslovenske kinoteke

 • jugoslovenska-kinotekajugoslovenska-kinoteka

Internet - kategorija: Filmovi online

Profil
Profil
Photos
Komentari
 • YouTube stranica Kinoteke

  Dokumentarni materijali iz perioda do 1945. godine koji predstavljaju istoriju Srbije i Jugoslavije, nekadašnji život, izgled gradova, život običnih ljudi na ovim prostorima, kao i važne istorijske ličnosti i događaje.  Stranica će biti dopunjavana novim prilozima na svakih mesec dana koje će često određivati aktuelni događaji. Filmske inserte, koji traju do pet minuta, prate kratki tekstualni opisi ili identifikacija na srpskom i engleskom jeziku.

  Vimeo profil Kinoteke

  Filmovi iz fonda Jugoslovenske kinoteke koji svedoče o burnim i slavnim danima Prvog svetskog rata:

  11 dugometražnih filmova (deset igranih i jedan dokumentarno-igrani)

  40 dokumentarnih filmova različitih autora i

  16 filmova iz kolekcije Đorđa Đoke Bogdanovića.

  Bogdanović je jedan od četvorice prvih srpskih producenata, filmove je proizvodio tokom samo dve godine 1913. i 1914. Bio je jedini Srbin koji je filmskom kamerom zabeležio bitke Drugog balkanskog rata. Ovi filmovi su sačuvani zahvaljujući njegovoj porodici. Sredinom prošlog veka otkupila ih je država i oni predstavljaju najskuplje plaćeni materijal koji je do danas stigao u Jugoslovensku kinoteku.

  European Film Gateway platforma

  Kinoteka je kao učesnik međunarodnog projekta European Film Gateway postavila izbor iz svoje kolekcije dokumentaraca i dugometražnih igranih filmova na temu Prvog svetskog rata. Sadrži iste filmove, u nešto manjem broju, kao i Vimeo profil.

   

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *