Slikarke – Narodno pozorište Niš

 • slikarke-narodno-pozoriste-nis-poster-sajtslikarke-narodno-pozoriste-nis-poster-sajt

Događaji - kategorija: Pozorišne predstave

Sadržaj
Sadržaj
Fotografije
Kako stići
Komentari
 • Predstava „Slikarke“ je trostruka priča o borbi i veri u san. Tri žene, različitih karaktera i sudbina, sa različitih prostora i iz različitih vremena. Susreću se sa svim onim što moraju da žrtvuju, čega moraju da se odreknu, da bi išle svojim putem. Jedna devojčica iz vremena sadašnjeg, američka slikarka Džordžija O’Kif i srpska slikarka Nadežda Petrović.
  Za jednu od njih to je želja da ugodi svojoj majci, za drugu je potreba da ima decu, za treću međunarodna karijera i život u inostranstvu koji se napuštaju ne bi li se ostalo sa svojom zemljom i narodom u vihoru rata.

  Sva ta odricanja i žrtve govore o neopisivoj snazi i posvećenosti, ali i o tome da za osobu doslednu sebi u biti izbora i nema. Postoji samo jedan put, isklesan u kamenjaru životnih prepreka, društvenih stega i rigidnih rodnih uloga. Da li su u nekom boljem svetu ove žene mogle biti pošteđene tih borbi?

  Da li bi u nekoj utopijskoj realnosti za ove žene mogla da postoji mogućnost „i – i“ a ne samo „ili – ili“. Takva stvarnost, u kojoj žene ne bi morale neprestano da osvajaju svoje pravo da budu sve što požele, jeste ono čemu civilizacija treba da teži, ali ta borba jeste i ono što je izoštrilo karaktere „slikarki“, učinilo da njihova borba i odlučnost sijaju kao dijamant i bacaju svetlost daleko. O toj borbi da se bude dosledan sebi, o tom osvajanju prava na sopstveni san govori ova predstava.

  Autor: Hristina Mitić
  Režija: Stevan Bodroža

  Lica:

  EVGENIJA STANKOVIĆ – Mlada Džordžija
  VESNA JOSIPOVIĆ – Mama, Džordžijina majka, Stara Džordžija
  KATARINA ARSIĆ – Milica, Tetka, Doroti, Mejbl
  JASMINKA HODŽIĆ – Ida, Nadežda
  ALEKSANDAR KRSTIĆ – Strahinja, Aleksis, Tata, Alfred, Huan

   

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *