Buzdovan

 • Buzdovan-03Buzdovan-03
 • Buzdovan-01Buzdovan-01
 • Buzdovan-02Buzdovan-02
 • Buzdovan-04Buzdovan-04
 • Buzdovan-05Buzdovan-05
 • Buzdovan-06Buzdovan-06
 • Buzdovan-07Buzdovan-07
 • Buzdovan-08Buzdovan-08

Događaji - kategorija: Pozorišne predstave

Sadržaj
Sadržaj
Fotografije
Kako stići
Komentari
 • Buzdovan ili “Komedija o jubavi kapetana Nikole Ivulića”, postrenesansno je delo nastalo pre više od 200 godina. Ipak, kako napominje glumac Dejan Tončić, komad sugeriše da se vekovima neki elementi života nisu promenili:
  “Neverovatno je kako se tri stotine godina ništa ne menja na Balkanu, verovatno ni u svetu. Radnja teksta dešava se u Makarskoj, ali nema nikakve razlike ni da se dešava u Kruševcu, Varvarinu, Ćićevcu.
  Imamo u rukavu veliku predstavu, koja će po spuštanju zavese navesti publiku da se zapita i razmisli šta je gledala, u kakvom svetu živi.”
  Autorstvo komada pripisuje se svešteniku Kleme Grubišiću, a scenski život je započeo sedamdesetih godina prošlog veka, nakon prerade Antona Kolendića. Prvi put je izveden u Ateljeu 212 u režiji Zorana Ratkovića, a Petar Kralj je ostvario jednu od svojih čuvenih uloga. Predstava se igrala 150 puta, a zanimljivo je da se ovaj komad u Hrvatskoj prvi put igrao tek devedesetih godina (u Splitu).

  “Komedija Buzdovan, smeštena je u Makarsku s kraja 18. veka, koja je često menjala vlast: smenjivali su se Turci, Mlečani, Francuzi, Austrijanci. tadašnji Makarani, kao i likovi u predstavi, koristili su tu situaciju za švercovanje robe iz Turske u Veneciju i balansirali između velikih sila za sitne privilegije… Likovi u takvoj postavci situacije ostaju u potpunom neskladu između sopstvenog doživljaja sebe i realnosti. Smejući se njima podsmevamo se sebi, jer ispod smeha ostaje gorak sloj prepoznatljivosti današnjeg čoveka, gotovo netaknutog i tri veka nakon nastanka komada.”

  Reditelj Predrag Stojmenović.

  Duhovito i sigurno, na dalmatinskom dijalogu, predstavu je iznela sedmočlana glumačka ekipa. a lektura specifičnog govora poverena je Radovanu Kneževiću.

  Premijera je izvedena 22. oktobra 2016. godine, čime je počelo obeležavanje 70 godina profesionalnog rada Kruševačkog pozorišta.

   

  Kleme Grubišić

  Buzdovan

  Režija: Predrag Stojmenović
  Priredio i pripremio: Anton Kolendić
  Dramaturg: Spasoje Ž. Milovanović
  Scenograf: Nenad Marković
  Kostimograf: Lara Popović
  Scenski govor: Radovan Knežević
  Scenski pokret: Marija Milenković
  Muzika: Goran Arsić
  Igraju: Kapetan Ivulić – Dejan Tončić

  Stipan Buzdek – Nebojša Vranić

  Pjer Rosi – Nemanja Milunović

  Dome Rosi – Biljana Nikolić

  Garajin – Dragan Marinković

  Baba/kancilir – Nikola Rakić

  Harmonikaš – Goran Arsić

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *