APT Čkalja – Drama o Mirjani i onima oko nje

 • drama-o-Mirjani-poster-sajt-600pxdrama-o-Mirjani-poster-sajt-600px

Događaji - kategorija: Pozorišne predstave

Sadržaj
Sadržaj
Fotografije
Kako stići
Komentari
 • “Драма о Мирјани и онима око ње” је пресек стања данашњих женско-мушких односа, попис постојећих облика брачних односа (традиционални брак-институција, брак из љубави, брак из интереса, разведени брак). А будућност ових односа, судећи по аутору овог комада, у потпуности припада женама…

  Реч редитеља:

  “Мирјанa и ликови који круже око ње проводе своје дане мирно, у тескобној свакодневници  у уобичајеним баналним бригама, без превише узбуђења и страсти. Они (актери), суптилним средствима покушавају – успевају  да  нам открију колико њихови  животи – баш као и наши сопствени – у себи носе  лепоте, туге, хумора, бола  и  перверзне поезије.

  Лик Мирјане као централни  лик, средиште је драме  на граници  театра апсурда и постмодерног поимања баналности  људског  битисања. Остали ликови круже око ње у својој фрагментарној егзистенцији, а све заједно, поред  оригиналног неусиљеног  хумора, ствара мучан утисак празнине.

  Брзи темпо данашњег живота некако све претвара у једно хаотично стање у којем није увек јасно шта се збило и је ли се уопште збило. Такви су нам и односи према људима, према некима смо отворени, друге варамао а треће волимо. Отуда питање да ли смо ми само оно што смо у односима са другим људима и тако ништа више до оно шта су ти људи око нас. Постоји ли уопште нешто аутентично, само наше?

  Комад креира свет сачињен  од  Бекетовских осећања недостатка смисла живљења. Дозвољава нам  да своје потиснуто осећање зебње због недостајања нечег  врло важног у нашим животима, пројектујемо кроз  јунаке  и тако извучемо на површину скривено. Тада следи спознаја или, како су коментарисали учесници овог пројекта, уочавање екстремног  у  наизглед  недраматичним животима.

  Наши јунаци су ,,мали људи“ који пристају на баналност живота који води у потпуну механизацију сопственог бића и заборављање  умећа комуникације са другим бићима, понављање свакодневних ритуала наметнутог сценарија који постаје битнији од нас самих. Копираш а да сам не знаш зашто то радиш.

  Умеће да се у различитости  ужива може да донесе пуноћу живљења. Не сме се страховати да се буде другачији већ се из тога  мора  учити. ,,Кичма која нас чини неће се изгубити. Напротив“! “

  Ернест Међедовић

  Текст: Ивор Мартинић
  Режија: Ернест Међедовић, Зоран Кованџић
  Продукција: Иван Богићевић, Ема Богосављевић
  Сценографија и шминка: Сашка Васић
  Костими: АПТ Чкаља
  Дизајн звука и светла: Марко Вишњић
  Реализација: Катарина Драгоњић, Марија Трифуновић, Лука Кијачић

  Играју:
  Мирјана – Теодора Ристић
  Виолета (Мирјанина мајка) – Лидија Ужаревић
  Вера (Мирјанина кћер) – Катарина Ужаревић
  Гроздана (Мирјанина пријатељица) – Анђела Ђалић
  Јаков (Мирјанин директор) – Филип Гајић
  Анкица (супруга Мирјаниног директора) – Јована Аврамовић
  Лука (Мирјанин нови момак) – Стефан Марковић
  Сима (Мирјанин бивши муж) – Владимир Јелић

   

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *