I svaki put kao da je prvi

 • i-svaki-put-kao-da-je-prvi-plakat-sajti-svaki-put-kao-da-je-prvi-plakat-sajt
 • i-svaki-put-kao-da-je-prvi-01i-svaki-put-kao-da-je-prvi-01
 • i-svaki-put-kao-da-je-prvi-02i-svaki-put-kao-da-je-prvi-02
 • i-svaki-put-kao-da-je-prvi-03i-svaki-put-kao-da-je-prvi-03
 • i-svaki-put-kao-da-je-prvi-04i-svaki-put-kao-da-je-prvi-04
 • i-svaki-put-kao-da-je-prvi-05i-svaki-put-kao-da-je-prvi-05
 • i-svaki-put-kao-da-je-prvi-06i-svaki-put-kao-da-je-prvi-06

Događaji - kategorija: Pozorišne predstave

Sadržaj
Sadržaj
Fotografije
Kako stići
Komentari
 • Reč dramaturga:

  Osnovni materijal za konstruisanje teksta I svaki put kao da je prvi preuzet je iz pripovetke Pokojnikova žena, te drame Tašana Borisava Stankovića. Primenjen je princip dekomponovanja proznog i dramskog materijala te ponovno sklapanje kompozicije metodama fragmentiranja dramskog sadržaja i dramatizacijom proznog sadržaja.

  Adaptacija nastale tekstualne strukture koja postavlja dve glavne junakinje iz dva dela Bore Stankovića: Anica iz pripovetke i Tašana iz drame, obezbedila je osnovnu dramsku strukturu praćenja narativa o životu žena koje su ostale same i sa tom okolnošću se suočavaju.

  Dalja adaptacija je omogućila da se u originalnim tekstovima udovice zamene pozicijom ostavljenih, u romantičnom odnosu odbačenih žena, te da kompletan narativ bude narativ preboljevanja tj. traženja izlaska iz polja poražene tj gubitnice.

  Sledeći nivo intervencije je postupak aktuelizacije nastalog teksta. Aktuelizacija je izvršena dramaturškim metodama montaže i kolažiranja nastalog dramskog materijala sa dokumentarnim materijalom preuzetim iz dnevne štampe i pre svega tekstualnih ženskih ispovesti i razgovora sa različitih foruma na temu ostavljanja, preboljevanja, preispitivanja tradicionalnog okvira vaspitanja žena u Srbiji danas.

  Tašana i Anica su simboliče bliznakinje, dva arhetipa, dva modela, dva lica unutar istog mehanizma, mehanizma preboljevanja i oslobađanja od pozicije koja podrazumeva zavisnost od muškarca kao životnog stabilnog oslonca.

  Reč rediteljke

  Predstava radnog naslova “I svaki put kao da je prvi” na duhovit, dirljiv i iskren način progovara o kompleksnim muško – ženskim odnosima, povlačeći paralelu žena sa početka dvadesetog veka, i današnjih, aktuelnih problema, koji se u mnogome ne razlikuju od konteksta o kom je pisao Bora Stanković. Tematski okvir dramskog predloška sadržan je u replici iz komada “Tašana”: “Najteže je biti sam a ne biti svoj”.

  Dve žene, Anica i Tašana, na dva različita načina, koji proizilaze iz različitih biografija, društvenog i socijalnog miljea i porodičnih odnosa, spajajući sadašnji trenutak sa prošlim vremenima, pokušavaju da pronadju i nanovo izgrade lični identitet. U formi ispovednih monologa, sukobljavajući se sa patrijarhalnom sredinom, njih dve se bore za svoje mesto – ravnopravno – u zajednici, i na iskren, brutalan i bolno duhovit način govore o najkrhkijim ličim tajnama i preprekama na putu ka ozdravljenju usled ljubavnog razočaranja.

  Stilizovan scenski pokret, taktilna muzika i sveden, sofisticiran kostim, zajedno sa ostalim scenskim sredstvima, imaju za cilj da dočaraju potisnutu strast, raskorak izmedju čulnog i zdravorazumskog u kom se svi likovi ovog komada nalaze, rastrzanost izmedju želja i mogućnosti, očekivanja i realnosti. Ova priča, ispovest dve junakinje je univerzalna tako da se svako može prepoznati, poistovetiti i preispitati, a sa druge strane intimna, taktilna i suptilna tako da ćemo biti uvučeni u lični svet, privatni univerzum dve hrabre, a ranjive žene koje će nam ispričati svoje najskrivenije tajne i želje.

  Uloge:
  Gordana Djurdjević Dimić – Aničina majka,
  Jelena Matijašević – Anica,
  Jelena Stajkovac – Tašana,
  Biljana Nikolić – Tašanina majka,
  Nikola Rakić – Ita i
  Dejan Tončić – Kaluđer, Saroš, Miron

  Rediteljka: Jovana Tomić
  Dramaturg: Dimitrije Kokanov
  Koreografkinja: Maja Kalafatić
  Kostimografkinja: Selena Orb
  Kompozitorka: Miša Cvijović
  Premijera: (Pozorišni festival “Bucini dani“ 17.06.2018.)

   

 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.

 • Napiši komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *